Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Duitse stelling Ambachtsezoom verplaatst

Vrijdag18 september is bij het Baakpad aan de Ambachtsezoom een Duitse stelling uit de Tweede Wereldoorlog 42 meter verplaatst om ruimte te maken voor bedrijfskavels. De historisch waardevolle betonnen stellingplaat blijft zichtbaar als stille getuige van de oorlogsgeschiedenis in de Zwijndrechtse Waard.

Antitankkanon

De stelling is onderdeel van de Vordere Wasserstellung en maakte deel uit van een complex van stellingen, loopgraven, versperringen en onderkomens dat de Duitse bezetters bouwden ter verdediging van de kruising van de Straat- of Rijksweg (nu A16) met de tankgracht. Waarschijnlijk stond hier een antitankkanon (PAK = Panzerabwehrkanone). Vermoedelijk is de stelling in de jaren 1942/1943 aangelegd en (deels) gesloopt in de jaren ’50. Daarna raakte de resterende betonnen plaat bedekt onder grond.

Spannende klus

De verplaatsing van de stelling was een spannende klus. De betonnen plaat is naar schatting 50 ton zwaar, dat is te vergelijken met twee grote vrachtwagens. Het beton was niet gewapend en daarom heel kwetsbaar. Om de stelling te kunnen verplaatsen zijn chemische ankers en een metalen frame aangebracht. De ‘neus’ van de plaat is apart verplaatst, vanwege de kwetsbaarheid. Ooggetuige Ambachter de heer  Jaap Nugteren ging naar de HBS tijdens de oorlogsjaren en reisde daarom vrijwel dagelijks langs de stelling. Bij hem thuis op de boerderij waren Duitse militairen ingekwartierd.